Apa yang menyebabkan kolesterol tinggi?

Apa yang menyebabkan kolesterol tinggi?

“Kolestrol akan menghalang perjalanan darah dan menyebabkan penyempitan di saluran darah”

By Taslymalaysia.my

Ada kolestrol baik dan kolestrol buruk. Pada paras normal, ia adalah bahan penting untuk badan. Walau bagaimanapun, jika kepekatan dalam darah menjadi terlalu tinggi, ia menjadi silent killer yang menyebabkan orang berisiko serangan jantung.

Kolesterol boleh didapati di setiap sel badan dan mempunyai fungsi semulajadi yang penting untuk mencerna makanan, menghasilkan hormon, dan menghasilkan vitamin D. Ia dihasilkan oleh badan tetapi juga boleh diambil dari makanan. Fizikalnya ia adalah seperti lilin dan lemak.

Terdapat dua jenis kolesterol; LDL (lipoprotein berketumpatan rendah, kolesterol jahat) dan HDL (lipoprotein berketumpatan tinggi, kolesterol baik).

Dalam artikel ini, saya akan menerangkan peranan kolesterol, selain itu saya juga akan membincangkan sebab-sebab kolesterol tinggi, dan gejala, rawatan, dan pencegahannya. Teruskan membaca ya.

Fakta mengenai kolesterol:
Kolesterol adalah bahan penting yang dihasilkan oleh badan.
Faktor risiko terbesar untuk kolesterol tinggi adalah pilihan gaya hidup – diet dan senaman.

Sekiranya perubahan gaya hidup tidak berjaya atau tahap kolesterol adalah sangat tinggi, ubat menurunkan lipid seperti statin boleh diambil.

Apakah kolesterol?

Kolesterol tinggi mempunyai beberapa sebab, termasuk pemilihan makanan.
Kolesterol adalah bahan berasaskan minyak dan tidak bercampur dengan darah, yang berasaskan air. Ia dibawa ke seluruh badan oleh lipoprotein.

Dua jenis lipoprotein membawa bungkusan kolesterol:

Lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) – kolesterol yang dibawa oleh jenis ini dikenali sebagai kolesterol“buruk” .

Lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL) – kolesterol yang dibawa oleh jenis ini dikenali sebagai kolesterol “baik”.

Kolesterol mempunyai empat fungsi utama, tanpa kolestrol kita tidak dapat bertahan, ini adalah kerana kolestrol juga:

“menyumbang kepada struktur dinding sel
membentuk asid hempedu pencernaan dalam usus
membolehkan tubuh menghasilkan vitamin D
membolehkan badan membuat hormon tertentu”

Punca kolesterol tinggi
Kolesterol tinggi adalah faktor risiko yang disignifikan untuk penyakit jantung koronari dan penyebab serangan jantung. Pembentukan kolesterol adalah sebahagian daripada proses yang menyempitkan arteri, yang disebut aterosklerosis, di mana plak membentuk dan menyebabkan sekatan dan sumbatan di aliran darah.

Mengurangkan pengambilan lemak dalam diet membantu menguruskan tahap kolesterol. Secara khususnya, adalah berguna untuk menghadkan makanan yang mengandungi:

Kolesterol – dari makanan haiwan, daging, dan keju.
Lemak tepu – terdapat dalam beberapa daging, produk tenusu, coklat, barang bakar, makanan yang digoreng, dan diproses.
Trans lemak – terdapat dalam beberapa makanan yang digoreng dan diproses.
Berat badan atau obes juga boleh menyebabkan tahap LDL darah tinggi. Genetik boleh menyumbang kepada kolesterol tinggi – tahap LDL yang tinggi didapati dalam hiperkolesterolemia keluarga yang diwarisi.

Tahap kolesterol yang tidak normal juga boleh timbul disebabkan oleh syarat-syarat lain, termasuk:

  • diabetes
  • penyakit hati atau buah
  • pinggang sindrom
  • ovarium polikistik
  • kehamilan dan keadaan
  • lain yang meningkatkan
  • tahap hormon wanita
  • kelenjar tiroid yang tidak aktif
  • ubat yang meningkatkan kolesterol LDL dan menurunkan kolesterol HDL (progestin, steroid anabolik, dan kortikosteroid)

Kolestrol akan menghalang perjalanan darah dan menyebabkan penyempitan di saluran darah.

 

Gejala kolesterol tinggi
Mempunyai paras kolesterol yang tinggi, sementara faktor risiko untuk keadaan lain, tidak memberikan tanda. Kecuali secara rutin diteliti melalui ujian darah biasa, paras kolesterol tinggi akan hilang tanpa disedari dan dapat memberikan ancaman serangan jantung atau stroke.

Mencegah kolesterol tinggi
Empat perubahan kepada gaya hidup disyorkan untuk semua orang yang mempunyai kolesterol tinggi atau yang ingin memastikan tahap mereka tetap normal. Perubahan ini akan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan serangan jantung:

makan diet yang sihat
kerap bersenam
elakkan merokok
mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat

Andainya anda ada masalah kolestrol yang tinggi atau terlalu rendah dan sedang mengikuti rawatan doktor, saya nasihatkan agar anda merujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang supplement.

Tapi saya nak pesan, hanya bergantung kepada supplement dan ubat, tanpa inisiatif sendiri untuk menjaga pemakanan dan tubuh badan, ibarat menuang air ke daun keladi 😅

Menurut kajian pakar perubatan klinikal, 40.2% pesakit merasai kesan analgesic yang ketara selepas mengambil Kapsul Danshen Plus dan 48% pesakit merasai kelegaan sakit jantung selepas meletakkan kapsul di bawah lidah selama 3 hingga 8 minit, ia menjadikan jumlah keberkesanan mencapai 88%. Kajian klinikal juga mendapati bahawa kepantasan kesannya setara dengan nitrogliserin. Oleh itu, Kapsul Danshen Plus dikatakan mempunyai fungsi kecemasan.

Pengambilannya untuk jangka panjang boleh mencegah dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari dan serangan kardiovaskular. Oleh itu, Kapsul Danshen Plus mempunyai kesan positif dalam pencegahan penyakit dan perlindungan jantung.

Proses penggunaan jangka panjang membuktikan kapsul ini berkesan menghindari penyakit jantung koronari dan jantung. Tasly telah memperkenalkan Kapsul Danshen Plus di Negara-negara Asia Tenggara dengan penuh yakin. Ia amat sesuai bagi kebanyakan orang samada mereka yang sihat ataupun dalam keadaan sub-kesihatan dan membawa kegembiraan kepada beribu-ribu orang yang sakit.

Berminat untuk dapatkan Kapsul Danshen Plus?
Boleh hubungi saya sekarang!

Sebotol cuma Rm 165 sahaja 😘

Klik link WHATSAPP dibawah untuk dapatkan harga promosi.

herba tasly danshen

Penafian: Laman web ini tidak bertujuan untuk menggantikan nasihat profesional, diagnosis, atau rawatan oleh pakar perubatan berlesen. Jika anda memerlukan sebarang nasihat berkaitan perubatan, hubungi doktor anda dengan segera. Maklumat di www.taslymalaysia.my adalah semata-mata bersifat rujukan umum. Jangan mengabaikan nasihat perubatan atau kelewatan rawatan akibat daripada mengakses maklumat di laman web ini.

Share artikel ini untuk rujukan masa hadapan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *