Makan Ayam Goreng Setiap Hari Tingkatkan Risiko Kematian Pramatang

tasly danshen

(Reuters Health) – Kajian menunjukkan wanita yang makan ayam goreng setiap hari mungkin mempunyai lebih 13 peratus risiko mati lebih awal daripada orang yang mengelakkan makanan ini.

Mengikut kajian ikan goreng pula hanya sedikit lebih baik, dengan tujuh peratus risiko kematian pramatang daripada semua sebab yang berkaitan dengan satu hidangan harian.

“Makan makanan bergoreng meningkatkan jumlah pengambilan kalori dan risiko obesiti, yang berkaitan dengan peningkatan risiko kematian,” kata penulis kajian senior Wei Bao dari University of Iowa di Iowa City.

“Bagaimanapun, dalam analisis kami, kami telah mengkaji jumlah pengambilan kalori, tabiat gaya hidup dan status obesiti,” kata Bao melalui e-mel. “Selepas mengawal faktor-faktor ini, persatuan makanan yang digoreng dengan kematian yang menyebabkan kematian dan kematian kardiovaskular kekal.”

Bao dan rakannya mengatakan di BMJ, 23 Januari, sebanyak satu dari tiga orang dewasa di Amerika Utara makan makanan fast food, yang biasanya makanan bergoreng, setiap hari.

Penyelidikan sebelumnya telah mengaitkan makanan bergoreng kepada peningkatan risiko obesiti, penyakit jantung dan diabetes, tetapi untuk mengatakan ia adalah punca potensi kematian pra-matang adalah belum dijelaskan sepenuhnya.

Untuk kajian semasa, penyelidik meneliti data soal selidik diet daripada 106,966 wanita berumur 50 hingga 79 yang mengambil bahagian dalam kajian Inisiatif Kesihatan Wanita antara 1993 dan 2017.

Rata-rata, para penyelidik mengikuti setiap wanita selama 18 tahun. Semasa susulan, 31,588 wanita meninggal dunia, termasuk 9,320 yang meninggal akibat masalah jantung dan 8,358 yang meninggal akibat kanser.

Untuk menilai penggunaan makanan goreng, para penyelidik melihat betapa kerap mereka melaporkan makanan tertentu yang diambil ketika mereka mula mendaftar dalam kajian itu, termasuk: “ayam goreng”; “ikan goreng, sandwic ikan dan kerang goreng (udang dan tiram)”; dan makanan bergoreng lain, seperti kentang goreng Perancis, kerepek tortilla dan taco.

Selepas meneliti faktor  lain yang mungkin meyebabkan kematian awal seperti pendidikan yang terhad, kehidupan yang tidak aktif, dan keseluruhan makanan diet yang tidak sihat, penyelidik mendapati kekerapan makan makanan bergoreng juga dikaitkan dengan risiko kematian yang semakin tinggi tanpa sebarang sebab dan, khususnya, berpunca dari masalah jantung.

Kajian mendapati wanita yang makan sekurang-kurangnya satu hidangan harian ayam goreng adalah 12 peratus lebih cenderung untuk mati akibat masalah jantung daripada wanita yang tidak makan makanan bergoreng. Sementara itu, ikan goreng dikaitkan dengan risiko kematian 13 peratus lebih tinggi daripada masalah jantung.

Tetapi makanan bergoreng tidak memberi kesan kepada risiko mati akibat kanser.

Peserta yang makan makanan bergoreng dengan lebih kerap cenderung menjadi lebih muda, tidak putih, dengan kurang pendidikan dan pendapatan yang lebih rendah. Mereka juga mungkin menjadi perokok, kurang berolahraga dan mempunyai diet yang berkualiti rendah.

Kajian ini bukan percubaan terkawal yang direka untuk membuktikan bahawa makanan bergoreng secara langsung memberi kesan kepada umur panjang. Kelemahan lain adalah bahawa ia bergantung kepada wanita untuk mengingati dengan tepat semua yang mereka makan.

Walau bagaimanapun, hasilnya memberikan bukti baru bahawa bagaimana makanan disediakan dapat memberikan impak besar kepada kesihatan, kata Dr. Clyde Yancy dari Sekolah Perubatan Feinberg Northwestern University di Chicago.

“Ayam dan ikan secara umumnya dianggap sebagai pilihan makanan ‘sihat hati’ tetapi proses menggoreng mengubah kesan kesihatan,” Yancy, yang tidak terlibat dalam kajian tersebut, menjelaskan melalui e-mel.

“Apabila makanan bergoreng dimakan, struktur lemak yang diubahsuai yang digunakan untuk menggoreng menghasilkan isyarat untuk keradangan yang lebih, lebih banyak (pengerasan arteri) dan gula darah yang lebih tinggi,” tambah Yancy. “Ini hanya bertambah buruk apabila pengambilan makanan goreng dikaitkan dengan minuman manis gula, natrium yang tinggi dan kurang pengambilan buah dan sayur.”

Mengelakkan makanan goreng mungkin sesuai, tetapi beberapa cara menggoreng mungkin lebih baik daripada yang lain, kata Daniel Lackland, seorang penyelidik di Universiti Perubatan Carolina Selatan di Charleston yang tidak terlibat dalam kajian tersebut.

“Penghapusan lemak trans penting,” kata Lackland melalui e-mel. “Memakan makanan yang disediakan dengan memanggang atau membakar akan menjadi pilihan – tetapi jika makanan goreng sekali-sekala dimakan, menggoreng dengan minyak yang lebih selamat seperti minyak zaitun adalah salah satu  cara terbaik untuk menyediakan makanan tersebut.”

SUMBER: http://bit.ly/2RVUd2s

BMJ 2019.

KEJAP!!!

Jika anda ada masalah Kolestrol/ Masalah JANTUNG atau masalah berkaitan saluran darah dan ingin mencuba Kapsul Danshen Plus kami ada menyediakan COD  disekitar Lembah Klang.

Juga terdapat pengedar seluruh Malaysia, Brunei & Singapura. Komen kawasan anda, kami akan reply wakil pengedar terdekat.

.

atau terus whatsapp kami SEGERA!!

herba tasly danshen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *