BACAAN DAN DOA SOLAT YANG BERMANFAAT BAGI KESIHATAN JANTUNG

3 bacaan dan Doa solat yang bermaanfaat bagi kesihatan jantung.

Salah satu di antara manfaat bagi kesihatan jantung yang diperolehi semasa kita menunaikan solah adalah nilai terapi yang berasal daripada bacaan yang kita baca semasa solat. Ianya berupa bacaan dalam solat atau surah (ayat) Al-Quran yang kita baca semasa menunaikan solat.

1. LAFAZ ALLAHU AKBAR DAN HUBUNGAN DENGAN JANTUNG

Semasa kita mula menunaikan solat, maka kita mengucapkan Allahu Akbar sambil mengangkat kedua tangan sejajar dengan bahu, kemudian meletakkannya di atas perut. Begitu juga semasa melakukan pergerakkan untuk rukuk, sujud, duduk di antara dua sujud, berdiri lagi dan tahiyat, maka bibir kita mengucapkan kalimah Allahu Akbar. Mengenai perkara ini, Rasulullah SAW bersabda:

“Sesungguhnya solat seseorang tidak sempurna sebelum dia berwuduk mengikut ketentuannya, kemudian mengucapkan Allahu Akbar.”

(HR. Tabrani, dengan sanad sahih).

Perkataan Allah yang berkali-kali anda lantunkan dalam Allahu Akbar setiap kali melakukan pergerakan untuk mengganti kedudukan (kecuali semasa akan iktidal dan memberi salam) dalam solat, selain bernilai ibadah, ternyata juga memiliki nilai positif dari sudut pandangan kesihatan. Salah satunyua adalah semasa anda mengucapkan huruf “h” pada perkataan Allah SWT itu dapat menghubungkan antara paru-paru dan jantung, sehingga dapat mengawal sistem denyutan jantung (heart beat).

Kenyataan ini tentu sahaja amat selari dengan hasil kajian di Belanda yang dilakikan oleh seorang professor psikologi yang bernaa Prof. Vander Hoven. Dalam kajiannya, di nyatakan bahawa dia telah mengadakan suatu kajiselidik terhadap pesakit di hospital Belanda yang kesemuanya bukan-Muslim selama tiga tahun. Dalam kajian tersebut, dia melatih para pesakit untuk mengucapkan perkataan Allah (Islamic pronouncing) dengan jelas dan berulang-ulang.

Hasil daripada kajian tersebut amat mengejutkan, kerana golongan pesakit yang mengucapkan perkataan Allah dengan berulang-ulang itu menjadi lebih tenang, terutamanya sekali bagi pesakit yang mengalami gangguan fungsi hati dan orang yang mengalami rasa tertekan atau ketegangan (tension). Melihat hasil kajian yang begitu menakjubkan ini, maka tidak hairanlah apabilia salah satu suratkhabar Arab Saudi, Al-Watan, yang memetik hasil kajian Prof. Vander tersebut, menulis bahawa seorang Muslim biasa membaca Al-Quran secara rutin dapat melindunginya daripada penyakit mental dan penyakit yang ada hubungannya (psychological diseases).

Prof. Vander juga menerangkan bahawa mengucapkan perkataan Allah tersebut sebagai penyelesaian pada masalah kesihatan. Dia menegaskan dalam kajiannya bahawa huruf pertama dalam Allah, iaitu “a”, dapat melonggarkan (melancarkan) saluran pernafasan (aspiratory system) dan mengawal pernafasan (controls breathing). Juga, lafaz huruf konsonan “1” dengan lidah menyentuh bahagain atas rahang dapat memberi kesan santai.

Subhanallah, sungguh luar biasa kebesaran Allah SWT. Kajian yang dilakukan oleh seorang profesor bukan Muslim yang tertarik pada rahsia kalimah Allah ini amat mengejutkan para pakar kesihatan di Belanda. Oleh sebab it, jangan anggap remeh lafaz Allah dalam kalimat Allahu Akbhar setiap kali anda melakukan pergerakkan solat. Ingatlah, perkataan tersebut melambangkan bahawa seluruh pergerakan hidup anda perlu dilandasi oleh perkataan itu. Perkataan Allah yang anda lafazkan ini bukan hanya bernilai ibadah, namun juga amat besar sekali manfaatnya bagi kesihatan  anda secara menyeluruh.

2. MANFAAT MENDENGAR BACAAN IMAM YANG MERDU BAGI KESIHATAN

Orang yang paling layak menjadi imam dalam solat berjemaah adalah orang yang fasih membaca Al-Quran. Perkara ini agar solat yang ditunaikan benar-benar mencapai kesempurnaan dan khusyuk. Anda boleh membayangkan jika suatu hari sedang menunaikan solat berjemaah, tiba-tiba imam banyak membaca Al-Quran dengan silap, tidak memperhatikan panjang-pendeknya dan sebagainya. Bukankah perkara ini dapat menggangu tumpuan dan kekhusyukkan anda? Berbeza halnya jika anda menjadi makmun kepada imam yang fasih bacaan Al-Qurannya, bahkan membacanya dengan suara yang bagus (merdu), bukankah anda dapat merasakan nikmatnya menunaikan solat?

Selain itu, mendengar bacaan imam yang merdu dalam menunaikan solat berjemaah dapat membuang fikiran negatif dan ketakutan, sehingga tekanan darah dan tahap merasa tertekan berkurangan. Keadaan ini sekurang kurangnya selari dengan pernyataan Muhammad Kamil Abdussamad dalam bukunya Al-I’jaz Al-‘llmi fil Quran bahawa telah digunakan peralatan pemantauan elektronik dengan komputer untuk mengukur perubahan fisiologi terhadap sebilangan sukarelawan sihat yang sedang mendengar dengan tekun ayat Al-Quran. Mereka terdiri daripada sebilangan orang Muslim yang dapat berbahagi Arab dan tidak Muslim dan bukan Muslim. Mereka dibacakan beberapa perenggan ayat Al-Quran (dalam bahasa Arab), kemudian terjemaahannya dalam bahasa Inggeris.

Eksperimen ini membuktikan terdapat pengaruh yang menenangkan sehingga mencapai 97%. Pengaruh tersebut bahkan dapat dilihat dalam bentuk perubahan fisiologi melalui berkurangannya tahap ketegangan saraf. Perincian daripada hasil eksperimen inii telah dilaporkan dalam persidangan tahunan XVII Organisasi Perubatan Islam Amerika Utara yang diadakan Di Santa Lucia wilayah Mizore pada bulan Ogos 1984.

Hasil kajian menunjukkan bahawa Al-Quran memiliki pengaruh positif dan ketara terhadap saraf. Selain itu, pengaruhnya juga dapat dilihat pada perubahan tenaga elektrik pada otot organ tubuh, pada kulit, pada peredaran darah, perubahan degup jantung, kuantiti darah yang mengalir pada kulit dan suhu badan. Semua perubahan ini menunjukkan bahawasanya terdapat perubatan pada organ saraf otak secara langsung dan sekaligus mempengaruhi oranga tubuh lain. Perubahan ini dapat meredakan ketegangan saraf, sehingga memberi pengaruh pada organ tubuh yang bermasalah yang mungkin berlaku kerana pengeluaran unsur kortisol (hormon merasa tertekan) atau unsur lain semasa memberi tindak balas pergerakan antara saraf otak dan otot. Oleh sebab itu, dalam keadaan ini, Al-Quran dapat melenturkan saraf yang tegang sehingga seluruh tubuh menjadi segar kembali. Tubuh dengan stamina yang bagus dapat mencegah dan mengubati pelbagai penyakit dan perkari ini, sesuai dengan keadaan penyakit tumor otak atau kanser.

3. SOLAT MENGANDUNGI ASPEK DOA YANG BAIK BAGI KESIHATAN

Solat adalah suatu ibadah yang terdiri daripada perkataan dan sebilangan pergerakan tertentu yang dimulakan dengan takbiratul Ihram dan disudahi dengan memberi salam, disertai pula dengan syarat yang telah ditetapkan. Definisi seperti ini telah disepakati oleh para ulama ahli fiqh.

Solat itu terbahagi kepada dua, iaitu solat lima waktu dan solat sunat. Di antara solat sunat adalah solat sunat tahajud, iaitu solat yang dilakukan pada waktu tengah malam di antara solat Isyak dan Subuh, setelah bangun tidur. Bilangan rakaat solat Tahajud sekurang-kurangnya dua rakaat sehingga tidak terbatas. Solat ini boleh dilakukan pada awal, tengah atau akhir malam, asalkan sesudah tidur. Namun, melakukannya pada sepertiga malam yang akhir adalah lebih baik. Sebabnya, pada masa itu, terdapat waktu dikabulkannya doa para hamba oleh Allah SWT.

Selain dalam bentuk perbuatan atau pergerakan, dalam solat juga terdapat lafaz yang perlu diucapkan dengan lisan, baik berupa ayat suci Al-Quran (surah Al-Fatihah diteruskan dengan membaca surah lain dalam Al-Quran) mahupun doa.

Adapun bacaan atau doa yang dibaca dalam solat yang mengandungi permohonan agar kita sentiasa diberi kesihatan, salah satunya, adalah doa semasa duduk diantara dua sujud. Berikut adalah bacaan doa semasa duduk di antara dua sujud:

Suatu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat oleh para il,uwan dari Harvard Medical School membuktikan bahawa doa bermanfaat dalam menyegerakan proses sembuh. Menurut pendapat mereka, daripada 2055 orang dewasa yang terlibat dalam kajian ini, 35% mengaku berdoa dengan tujuan kesihatan. Daripada bilangan tersebut, 75% menggunakannya untuk menyegerakan proses sembuh dan 22% berdoa untuk aspek tertentu kesihatan mereka. Daripada jumlah 22% tersebut, ternyata 69% mengatakan bahawa doa memang cukup berkesan terhadap kesihatan mereka

Lantas, bagaimana hakikat doa menurut pendapat Al-Quran?

Menurut pendapat Al-Quran, doa dari segi harfiah bermakna seruan, menyampaikan, permintaan dan memohon pertolongan. Sedangkan menurut pendapat istilah, doa bermakna berpalingnya seseorang dengan ikhlas kepada Allah SWT dan memohon pertolongan daripadaNya dengan kesedaran bahawa dirinya adalah makhluk yang mempunyai sifat bergantung.

Sementara itu, penyakit merupakan salah satu contoh sifat bergantung. Dengan adanya penyakit, manusia menjadi lebih mendekatkan diri kepada Allah SWT. Selain itu, penyakit merupakan suatu ujian yang dirancang menurut pendapat hikmah-Nya dan berlaku dengan kehendak-Nya. Bahkan, penyakit sebagai peringatan bagi manusia atas kefanaan dan kehidupan ini yang tidak sempurna. Serta, sebagai sumber pahala di akhirat atas kesabaran dan ketaatan kerananya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *